Welkom op onze Kwizut sponsorvraag pagina

Beste Kwizutdeelnemers,

Veiligheid en beveiliging is zowel in de echte wereld als in de Cyberwereld een hot issue. Syan zorgt voor haar klanten in beide werelden voor goede beveiliging. In de ‘echte’ wereld waken we met beveiligingscamera’s en elektronische toegangssystemen van Axis over bezittingen en veiligheid. Al weer een paar Kwizut edities geleden hebben jullie hierover een vraag mogen maken.

In de Cyberwereld doen we dat door o.a. goede firewalls, up-to-date houden van firmware en software.

Wij kunnen echter niet altijd alles afschermen en afdwingen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het gebruiken van veilige wachtwoorden. En zelfs als je een zeer veilig wachtwoord gebruikt, kan het in handen komen van hackers doordat ze een website kraken waar ook jouw wachtwoord opgeslagen is.

Om nu te begrijpen hoe deze duistere wereld werkt, laten we jullie in de huid van de hacker kruipen. Wachtwoorden worden namelijk vaak wel gecodeerd opgeslagen, maar met name oudere coderingsmethodes zijn niet (meer) veilig. We geven daarom vijf codes die te kraken zijn of al eerder gekraakt zijn. Het is dus aan jullie om uit te zoeken hoe je de code kraakt en wat de uitkomst is die je te zien krijgt als je de code gekraakt hebt.

Schrijf de gevonden woorden van de gekraakte codes op het Kwizut antwoorden blad. Je kan iedere uitkomst controleren door het antwoord in het controleveld in te type en op de knop ‘controleren’ te klikken.

Let op! Als je ons volgt op onze social media geven we waardevolle tips.

Binair:

Binair is geen encryptie maar dit is de manier hoe computers digitale informatie zien en opslaan. Deze is om even op te warmen.

Ontcijfer volgende binaire ASCII code: 01010011 01111001 01100001 01101110

Caesarcijfer:

Een Caesarcijfer is misschien wel de oudste vorm van berichten coderen. Het was de Romeinse keizer Caesar die op deze manier berichten versleutelde om ze zo onleesbaar voor de boodschapper naar de generaals te brengen. De Caesarcijfer is echter niet veilig omdat deze redelijk makkelijk te ontcijferen is.

Ontcijfer volgende Caesarcijfer code: tilan

MD5:

MD5 is een algoritme uit de jaren ‘90. Inmiddels niet meer veilig genoeg.

Ontcijfer volgende MD5 code: e34d514f7db5c8aac72a7c8191a09617

SHA256:

SHA256 is al weer een stuk veiliger. Maar als je bewust of onbewust een te makkelijk wachtwoord hebt, is ook een met SHA256 versleuteld opgeslagen wachtwoord te achterhalen.

Ontcijfer volgende SHA256 code: 68419b272cd4eb1bc141223af377470bcb4f3b30a11c3849d2eb8afcf66d6ccb

Base64:

Base64 is echt niet veilig omdat deze terug te rekenen is.

Ontcijfer volgende Base64 code: d2Vya3Qh

Is dan niets meer veilig? Nee, dat valt wel mee. In bovenstaande voorbeelden hebben we kwetsbare codes genomen of een veel te kort en simpel woord. Als je dus wachtwoorden moet gebruiken, kies dan minimaal 8 tekens met minimaal één cijfer, hoofdletter en leesteken er in. En hier geldt, langer is beter. En pas op! Want zelfs het ingewikkeldste wachtwoord kan nog altijd onderschept worden. Wijzig dus ook met regelmaat je wachtwoord. Onze tip is om je wachtwoord telkens iets langer te maken (een extra karakter aan je wachtwoord toe te voegen) en natuurlijk niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Veel succes met het verdere spel!

Bedankt voor het maken van onze vraag,
Het Syan Team